САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

петък, 6 ноември 2015 г.

ЗАЩО ДОКАТО СМЕ БУДНИ НЯКОИ ОБЛАСТИ В МОЗЪКА СПЯТ

Учените от Масачузетския технологичен институт откриват процес в мозъка, който позволява отделни малки области в него да се преведат в състояние на дълбок сън, докато останалата част остава незасегната и активна.
Електрическите импулси, задействащи процеса, започват от таламуса и се простират до мозъчната кора. Тези сигнали са бавни, делта-вълни, които обикновено характеризират мозъчната активност при дълбок сън. Подобни вълни също се наблюдават при хора в кома или под пълна упойка.
Учените смятат, че чрез делта-вълните таламуса синхронизира различни части от мозъка, което позволява по-лесна обмяна на информация в различните области. Това също така може да обясни микродрямките, които често преживяваме с отворени очи, когато се затрудняваме да останем будни.
Смята се, че по време на сън, благодарение на делта-вълните специфични области от мозъка се синхронизират. Подобно явление се наблюдава при лишени от сън животни, дори когато са будни. Мозъкът изключва различни малки области по различно време за да поддържа цялостната активност ненарушена.
Таламусът е обграден от обвивка, която разпределя постъпващата сензорна информация. Чрез стимулиране на тази област при мишки се генерират същите делта-вълни, а животните показват признаци на умора – спират да се движат, и мускулният им тонус се понижава.Източник:fresh-science.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар