САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

вторник, 17 януари 2017 г.

ПОСЛЕДНИ ДАННИ ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА НА 17 ЯНУАРИ ОТ АПИ И ПЪТИЩАТА ДНЕС ВЪВ ВАРНА



снимки и видео:ЖИВКО МИХАЛЕВ
По последни данни на АПИ:
Над страната е облачно, сняг вали в по-голямата й част, като умерен e снеговалежът във Враца, Оряхово, Казанлък и Хасково. Дъжд превалява югоизточните райони и по Черноморието. Количествата на валежите за последните 3 часа са до 2 л/кв.м, в Чирпан – 4  л/кв.м.

Дебелината на снежната покривка: в Северна България  – между 17 и 34 см, в по-голямата част от Южна България – между 10 и 34 см. На изток от Сливен, както и по Северното Черноморие, снежната покривка е на петна – до 3-4 см.
Температурите в Северна България са между минус 5° и 0°, в Южна България и по северното крайбрежие - между минус 1° и 4°.
Духа слаб, по Черноморието и в Русе и Свищов умерен до силен североизточен вятър.

Днес над страната ще бъде облачно с валежи от сняг, в Югоизточна България и по Черноморието от дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България временно и силен североизточен вятър. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между минус 3° и 2°.
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-значителни в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен източен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 7°.
Над Черномориeто ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3-6°. Температурата на морската вода е 3-4°. Вълнението на морето след обяд ще е 3-4 бала.

Прогноза за 18.01.2017 г.:  
През следващото денонощие ще остане облачно, снеговалежите ще продължат. По-съществени и на повече места ще са през нощта и утре до обяд в Южна България и в Предбалкана. Само в крайните югоизточни райони и по Черноморието валежите ще са от дъжд, но и там ще преминат в сняг. Вятърът ще остане от североизток, умерен до силен и с него остават условията за виелици и навявания. След обяд валежите временно ще отслабват, на места и ще спират. Температурите ще са почти без дневен ход – предимно минус 4° и 1°.
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен вятър от изток, по високите части ще се ориентира от югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 4°, на 2000 метра – около минус 8°.
Над Черномориeто ще бъде облачно. През нощта ще има валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, най-късно в южните райони. След обяд валежите от север ще спират. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 0-4°. Температурата на морската вода е 2-4°. Вълнението на морето след обяд ще е около 4 бала.

За 17 януари 2017 г. НИМХ обявява жълт код (първа степен на опасност) за по-голямата част от страната, с изключение на Югозападна България. Очакват се валежи, предимно от сняг. В Предбалкана и в Североизточна България ще бъде ветровито и ще има условия за снежни виелици и навявания. По Черноморието и в Югоизточна България валежите ще са от дъжд, в областите Сливен и Ямбол ще има условия за поледици. През нощта снеговалежите ще продължат. Ще се образува нова снежна покривка - в повечето райони между 15 и 30 см.
Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия“: Отворена за всички МПС.
АМ „Хемус“: Отворена за всички МПС.
АМ „Струма“: Отворена за всички МПС.
АМ „Марица“: Отворена за всички МПС.
АМ „Черно море“: Отворена за всички МПС.
АМ „Люлин“: област София: при тунел 1 /района на Мало Бучино/ – ограничено движение в дясна активна лента на лява тръба /посока София/, поради превантивен ремонт. Срок до 31.01.2017 г.
Проходи:
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Троянски” - затворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Предел” - отворен за всички МПС;
- „Ришки” - ограничено е движението на МПС над 12 т. само в посока Шумен. Отворен в посока Бургас;
- „Печинско” - всички товарни МПС с ремаркета и полуремаркета да са задължително с вериги;
- „Рожен” - всички товарни МПС с ремаркета и полуремаркета да са задължително с вериги;
- „Превала” – всички товарни МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета;
- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранен за МПС над 12 т;
- „Котленски” - забранен за МПС над 10 т;
- „Пампорово” - забранен за МПС над 3,5 т.;
- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;
- „Твърдишки” - забранен за МПС над 10 т;
- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

СЪСТОЯНИЕ НА ПЪТИЩАТА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА
Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа:
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: няма ограничения.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: ОПУ Варна: Русе-Девня-Варна от км 166+890 до км 172+000 /Неофит Рилски до Девня/ – затворен за движение на МПС над 3,5 т, от км 172+000 до км 198+800 /Девня до Варна/ – затворен за движение на МПС над 12 т.; ОПУ Русе: Русе-Цар Калоян – забранено за МПС над 12 тона; ОПУ Разград: Разград-Цар Калоян – забранено за МПС над 12 тона само в посока Русе; Ограничава се движението на МПС над 12 т. в направление Разград - Шумен поради снегонавяване и ограничена видимост;  ОПУ Шумен: Ограничено за МПС над 12 тона само в посока Разград;
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: ОПУ София: Ботевград-Правец – затворен за МПС над 12 тона;
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: няма ограничения.
- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Хасково и област Кърджали: ограничено движение в участъка Хасково-Кърджали за МПС над 12 т; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа; Ограничено движението на тежкотоварни МПС над 12 т по път I-5 в участъка Хасково-Кърджали.
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област София: Саранци-Клисура  – движението на МПС над 12 т задължително с вериги. област Пловдив: Антон-Калофер  – движението на МПС над 12 т задължително с вериги;
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: няма ограничения.
- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област София: Ихтиман-Вакарел – ограничено движение за всички МПС.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Добрич: Варна-Каварна-Дуранкулак отворен за МПС до 12 т; област Бургас: път I-9 Звездец-Малко Търново ограничение над 12 т.
Варна:
Път III-902 Варна-Оброчище – ограничено движението на МПС над 3,5 т.
Добрич:
Път III-2904 Кардам-Дуранкулак – ограничено движение за МПС над 3,5 т; път III-2961 Конаре-Белгун-Божаново – ограничено движение за всички МПС; път III-2963 Вранино-Белгун – ограничено движение за МПС над 3,5 т;  път III-7001 Коритен-Капитан Димитрово – ограничено движение за МПС над 3,5 т; път III-9701 Добрич-Преселенци – ограничено движение за МПС над 12 т.
Силистра: Път II-21 Силистра-Русе - ограничено движението на МПС над 12 т.;
На територията на страната няма населени места без електрическо захранване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар