САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

САЙТ ЗА ФОТОЖУРНАЛИСТИКА

вторник, 3 ноември 2015 г.

КАКВО Е МИКРОПЕРЛИ И ЗАЩО СЕ НАЛАГА ТЯХНАТА ЗАБРАНА



Забрана за микроперлите
Всеки ден по пътя през канализацията към реките поемат около 8 трилиона микроскопични пластмасови топчета.
Микроперлите се съдържат в много козметични продукти – душ гелове, ексфолианти, пасти за зъби. Целта им е да премахват мъртва кожа, плака и други замърсявания, или да избелват. Учените обаче алармират, че микроперлите трябва да бъдат забранени, тъй като представляват сериозна опасност за околната среда.
Трилиони микроперли биват изливани в океаните и реките всеки ден. океаните вече са пълни с микроскопични пластмасови топченца, които не могат да бъдат разградени по естествен начин. Перлите се правят от различни полимери, с размери не повече от милиметър, и отнема доста време да бъдат разградени в соления океан в комбинация с UV лъчението. Водните централи обаче не са създадени да работят с микроперли, нито да ги разграждат.
„Изправени сме пред пластмасова криза. Проблема започва с миенето на зъбите сутрин. Пречиствателните водни станции не могат да се правят с този проблем, а замърсяването придобива огромни мащаби. Микроперлите са много устойчиви.“ – казва Стефани Грийн, автор на публикации по темата.
Според ново проучване само в Съединените Щати всеки ден по пътя през канала към реките поемат около 8 трилиона микроперли. Това е само малка част от проблема – 99% от тях се улавят от пречиствателните станции, откъдето се напояват нивите. Дъждът след това ги отмива обратно в реките.
Много водни същества, като рибите, не могат да направят разлика между нищожното пластмасово топче и храната си, което означава, че рибите доста често консумират големи количества микроперли. Пластмасата също така може да поглъща токсини от водата, които рибите изяждат, а впоследствие се оказват на масата ни.
Според учените един козметичен продукт с микроперли съдържа поне 360 000 топченца, които могат да бъдат заменени с биоразградими вещества. Подобни алтернативи са счукани ядки или черупки, кристална захар, сол, сода.
В много щати микроперлите вече са забранени, но се налагат съвместните усилия на всички, за да се премахнат изцяло.Източник:fresh-science.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар